Evropský pohár Adria Action Karate Cup EMESKAI 2023

Veli Lošinj, Chorvatsko, 30.9. – 8.10.2023

zleva: Ondřej Málek – 1. kyu (oddíl Karate Vysoké Mýto); Ota Bartůněk – I. Dan (Praha);
Miloslav Motl – IV. Dan (Praha); Prof. Dr. Rudolf Jakhel – X. Dan (head EMESKAI);
Pavel Halama – III. Dan (Chotěboř); Martin Goláň – 1. kyu (Pardubice)

Přelom září a října byl pro všechny moderní karatisty velkým svátkem. Na Chorvatském ostrově Veli Lošinj se konal mezinárodní týdenní seminář asociace Moderního Sportovního Karate (EMESKAI) pod vedením zakladatele metodiky MSKA Prof. Dr. Rudolfa Jakhela, X. Dan. Seminář byl určen pro vysoké pasy, resp. pro 6. kyu (první zelený pás) a vyšší.

Semináře se zúčastnili karatisté z České republiky, Slovinska, a Německa. Vysokomýtský oddíl Karate reprezentoval Ondřej Málek – 1. kyu.

Trénovalo se třífázově. Ranní trénink začínal v 6:30 hodin a trval přibližně 90 minut a byl zaměřen na kondici a správnou koordinaci těla při napínání do úderů, točení ramen a boků, správné využívání švihu celého těla a nejen samotné ruky při úderech a nohy v kopech. Následoval běh na pláž a ranní plavání v moři. Poté jsme měli čas na snídani a relaxaci. Dopolední trénink začínal v 11:00 a končil po dvou náročných hodinách. Hlavní náplní druhého tréninku byla sebeobrana. Procvičili jsme si sebeobranné akce při držení, strkání a škrcení útočníkem, včetně následných protiakcí k znehybnění útočníka. Třetí, odpolední trénink začínal v 16:00 a trval také dvě hodiny. Procvičovali jsme sparingovým způsobem obranu proti útokům z ranního tréninku s následným provedením protiakcí. Závěrečnou fázi odpoledního tréninku bylo vždy procvičování a zlepšování forem (katy). Po odpoledním tréninku následoval běh na pobřeží, kde následovalo kondiční plavání v moři. Chvíle mezi tréninky byly vyplněny regenerací organismu, aktivním odpočinkem a plaváním v moři.

Ve čtvrtek před svítáním jsme se přesunuli na pobřeží v zátoce Čikat, kde proběhl test přerážení kamenů.

Několikadenní tréninkový seminář vyvrcholil Evropským pohárem Adria Action Karate Cup EMESKAI 2023, kde si závodníci mohli porovnat své formy a ověřit si tak technické a bojové schopnosti i se zahraničními karatisty, se kterými si v Čechách nemůžeme své „síly“ poměřit.

Evropský pohár EMESKAI Adria Action Karate Cup EMESKAI 2023:

Forma:
Contra Set – Martin Goláň (oddíl MSK Pardubice) 3. místo
Ondřej Málek (oddíl MSK – Karate Vysoké Mýto) 4. místo

Sportovní boj:
MA – muži absolutní Martin Goláň 2. místo
Ondřej Málek 4. místo.


Všem úspěšným karatistům gratulujeme a přejeme jim další skvělé výsledky.